Újragombolt mellény - interjú Agócs Tiborral..

p, 2022-11-04 15:33 — admin
IMG_0211 (1).jpg
Erőteljes szervezeti változások előtt áll a Yakuzák Se / Y Akadémia a nagykátai második Y Ház hadrendbe állításával párhuzamosan. Mint ismeretes a januárban elkezdődött építkezés, átalakítás majd az októberben történt sikeres műszaki átadás után a terem berendezése zajlik jelen pillanatban.  Agócs Tibort a Yakuzák Se / Y Akadémia szakmai vezetőjét kérdezte médiánk a jövőbeli tervekről és arról az átalakulási folyamatról, amely minden bizonnyal akár a következő évtizedet is meghatározza majd.

Régen volt interjú veled, mint szakmai vezetővel az egyesülettel kapcsolatosan. Van ennek különösebb oka?

Van. Valóban régen informáltuk az érdeklődőket az egyesület konkrét ügyeiről és ennek több oka is volt. Az utolsó „News Letter-t” valamikor tavaly Nagykátán készítette az Y Média. Azóta elvesztettük Shihan Furkó Kálmánt és elkezdődött az építkezés is. Azon kívül, hogy tényleg rendkívüli módon lekötötte az energiáim az építkezéssel együtt járó munka, valamint a versenyfelkészülések kaotikus szervezeti állapotok vettek bennünket körbe a nagymester halála után. Ezekből több-kevesebb sikerrel kitudtam vonni magam és a feladataimra, feladatainkra koncentráltam. Attól függetlenül, hogy a nagyobb rendszereknek, amelyekkel érintkezünk megzavarodik a giroszkópja a mi iránytűnk pontosan mutatja az utat és terv szerint folynak a szervezetépítési, létesítményfejlesztési és szakmai programjaink. A hangos vihar után mindig az marad állva, aki közben csendben dolgozik. Szóval nem szerettem volna nyilatkozni mert a munka csendje beszédesebb volt. 

Most azonban van bőven mondanivalód, hiszen ismét nagy változás előtt áll az Y Brand. Kezdjük az elején. Miért kell változtatni egy jól működő rendszeren?

Ezt a kérdést mindig megkapom. Azt gondolom sokkal jobb, ha magunk generáljuk célorientáltan a változás folyamatait, mintha a rákényszerülünk a változtatásra. Ezzel időt spórolunk meg és helyzeti előnybe is kerülünk egyszerre. Lásd itt ülünk egy új 550 négyzetméteres létesítményben. Ez azért lehetséges mert 2019-ben is rendszerszintű változtatást hajtottunk végre a vezetésemmel és akkor is hasonló kérdéseket kaptam. 
Akkor lássuk, milyen változtatásokra készülsz?
A második öt éves stratégia végéhez közeledve ismét lépésváltásra van szükségünk, ugyanis elkészült a Pest megyei központunk Nagykátán, így hivatalosan is már két megyében komoly létesítménnyel rendelkezünk. A két létesítmény külön-külön is, és együtt szinkronizáltan is fog szakmai programokat megvalósítani. A Yakuzák Sportegyesület kyokushin karate szakosztályában ún. „egységes metodikai képzés” valósul meg, azokkal a moduláris elemekkel, amelyekkel az elmúlt évtizedekben cizelláltan kidolgoztunk. Az új edzésrendben helyet kapnak a formagyakorlatok egy külön edzés keretében és a képességfejlesztés, valamint a funkcionális edzésrend is átalakításra kerül. Tehát tematikus módon szeretném az edzéseket hetente meghatározni egy-egy adott témakörre vonatkozóan, figyelembe véve az aktuális versenyeket, övvizsgákat kerettervek szerint. Ez az új modell nagyobb edzői szabadságot biztosít és ugyanakkor átláthatóvá teszi mindenki számára milyen úton, merre haladunk szakmailag. A 2023. év első félévének keretterve már decemberben elkészül, amelyben a legszembetűnőbb az lesz, hogy átállunk a négy napos munkahétre, hétfőn, szerdán Jászberényben, kedden, csütörtökön Nagykátán lesznek edzések. A pénteki nap az önképzésé a küzdőedzéseké, és a kardió munkáé lesz. Természetesen továbbra is prioritás a teljesítményalapú versenyeztetés megtartása és az évi egy övvizsga is.

Jól értem? A jászberényi és a nagykátai Y Házak szinkronizált működése azt is jelenti, hogy a jászberényieknek Nagykátára, a nagykátaiaknak Jászberénybe is kell járniuk edzésre? 

Igen, de nem kötelező. Azonban, ha valaki el szeretne mélyedni egy bizonyos témakörben akkor hétfőtől csütörtökig ezt megteheti a két létesítményben. Mivel minden edzés más, más atmoszféra, más energiák mozognak így többet kaphat az, aki érdeklődik és valóban el szeretne mélyedni a harcművészetekben. Sokszor szembesültem azzal, hogy nem lehet lezárni teljes körűen egy edzés témakörét az idő rövidsége miatt, hiszen az edzésvezetés közben szerte ágazó a területeket is érintünk. Az új oktatási metodika és minden bizonnyal a hozzá tartozó módszerek is így teljes körűvé válhatnak.
 
A szakmai vonatkozásokon túl milyen változások lesznek még?

November 20-ra hívtam össze a Yakuzák SE magas öveseit és véleményformáló személyiségeit. Ezen a nagykátai találkozón az új létesítményünkben az egyesület szakmai jövőképét alkotjuk meg. A konkrét irányvonal meghatározása mellett a 2023 januári csapatépítő hétvége is a témák között szerepel majd. Azok a szervezeti viharok, amelyekről a bevezetőmben beszéltem, nagyrészt ismeretlenek az elöljáróink, tagjaink számára. Ezeket A-Z-ig esszenciálisan el fogom mondani, be fogom mutatni és azok erkölcsi-morális következtetéseit levonva tesszük meg az első lépéseket közösen a következő évtized útjára lépve. Sok aspektust kell figyelembe vennünk, és tudnunk kell kiolvasni tendenciákat a jelenkori magyar kyokushin karate szervezeti, szakmai viszonyai, állapotai között. Bízom a közösségünk bölcs ítélőképességében és abban, hogy a legjobb döntés fog megszületni november 20-án. 
De megújul a weblapunk is. A teljes Y Brand egyben lesz látható és így érthetőbbé válik az a tevékenység, amit végzünk Y név alatt. A Yakuzák SE, az Y Akadémia, az Y Média és az Y Házak egymást kiegészítve, támogatva egységes arculattal kerülnek bemutatásra. December közepén indul az új arculatú komplex weblapunk. 10.000 eurós beruházás ez, melyet pályázaton nyertünk még 2021-ben szintén a 2019-es stratégiai elképzeléseknek megfelelően.

Úgy tudom, hogy 2023. január 1-jén zárul az Y Brand második öt éves stratégiája. Ezek szerint lesz újabb öt éves stratégia?

2023. augusztus 1-jén éppen az 55. születésnapomon zárul a második 5 éves szakmai stratégiánk, amit koncepciózusan megterveztem és a közösségük végig is vitt vállvetve. Mi tagadás sokkal többet elértünk, mint az eredeti célkitűzéseink voltak és büszkék lehetünk az elmúlt 10 évre. Köszönet a lojális tagjainknak a közösen végzett munkáért. Ezeket a sikereket digitális és írott kordokumentumok is őrzik egyedüli módon az országban. A következő 5 éves stratégia tervezésében én már csak, mint tanácsadó szeretnék részt venni, hiszen 2023. augusztus 1-jén pontosan a szervezetfejlesztési folyamatainknak köszönhetően hátrébb lépek az egyesületi operatív munkából, edzéstartásból, szervezői munkából. 
Annak a céghálónak a működését fogom segíteni, amit létrehoztunk, meghagyva azokat a feladatokat, amelyek a személyemhez kötöttek és menedzselési szempontból elkerülhetetlenek. A céghálónkban, amit létrehoztunk egy alapítvány is helyet fog kapni minden bizonnyal. Így az egyesület, a Kft., és a Bt. mellett egy alapítvány is támogatja majd azt a rendszert, amelyben stratégiai céljaink kerülnek megvalósításra. Átlátható ás diverzifikált rendszert terveztünk meg elnökünkkel, üzlettársammal, valamint feleségemmel Zsófival. Így a sport és szolgáltatás területén dinamikusan tudunk megfelelni a kihívásoknak.

Láthatóan komoly kapcsolatokat ápol az egyesület és Te személy szerint is a vállalkozói, a civil szféra, az államigazgatás és bizonyos tekintetben a politikai elittel is. Ez is része a stratégiának?

Természetesen. Céljaim megvalósításához több lábon álló finanszírozási modellre van szükségünk. Mi az amatőr sport területén fejtjük ki tevékenységünket, ugyanakkor professzionális céljaink vannak. Ezeket a célokat a munkánk professzionális bemutatásával, kapcsolati tőként folyamatos erősítésével tudjuk megvalósítani. Hatalmas siker volt ebben az évben, hogy Réka és Milán NFTÖ ösztöndíjasok lettek és így kijutottak az Egyesület Államokba. Öröm, hogy több kabinettel – legyen az a Sportért Felelős Államtitkárság, vagy a Köztársasági Elnöki kabinet vagy egyéb államigazgatási osztályokkal – tiszteleten alapuló jó kapcsolatot ápolunk. Ezt büszkén vállalom, hiszen nekem, mint civil vezetőnek a rám testált felelősség okán képesnek kell lennem a megfelelő helyen a megfelelő segítséget, támogatást kieszközölnöm. Ez nem politika, ez két lépcsővel magasabb szinten van attól. Ez közvetlen érdek képviselete az óvodásoknak, az iskolásoknak, a felnőtteknek, a közösségünknek, a tőlünk függő bérlőknek. Ez felelősség, egy közösség összefogására, példamutatásra, több község, város, szociális környezetének jobbítása. Ez nagyon messzire mutató küldetés, amit nagyon sokan nem értenek. Szerintem nagyon meg kell becsülni a civil szervezet vezetőit, mert valami olyat tudnak, amit nagyon sok ember nem. Ráadásul ezt hatalmas áldozatok árán végzik, képviselik. A saját létidejükből, sokszor a családtól elvett időből mások gyermekeit támogatják és biztosítanak teret a család által plántált értékek kiegészítéséhez. Nekem, aki a karate értékeit is közvetíti ezt többről is szól, hiszen én nem edző vagyok, hanem Mester, akit követnek. Nem szívesen használom ezt a szót magamra, mert úgy vélem a Mester az, akit mások tartanak annak. Szóval nagy érték ma az olyan közösségi vezető, aki képes ebben a bonyolult világban eligazodni és megfelelő tartalommal helyes vezetési elvek mentén motivált közösséget működtetni. 

Ha jól értem akkor több változtatás már 2023 január érvénybe lép, azonban 2023 augusztus elsejével zárul igazán az átalakulás?

Így van. Újra gomboljuk a mellényt, melynek utolsó gombját 2023 augusztus elsején gomboljuk be. Biztos vagyok benne, hogy szépen viseljük majd.

(tovább...)