2022. ÉVÉRTÉKELŐ

sze, 2022-12-28 01:14 — admin
IMG_0211.jpg
Paradigmaváltás a Yakuzák SE / Y Akadémia életében
Évértékelő és távlatok az egyesület szakmai vezetőjének Agócs Tibor tollából…

A Yakuzák SE / Y Akadémia 2022-es éve minden bizonnyal vastag betűvel kerül be az egyesület nagy évkönyvébe. Több „mega” projekt valósult meg egyszerre a sportszakmai célok mellett a nagykátai új Y Ház kialakításával és az amerikai úttal egyetemben.
A 2022-as évet értékelte sensei Agócs Tibor az Y Ház és az egyesület szakmai vezetője.

A 2022-es év olyan tömény és erőteljes volt, hogy minden bizonnyal több hónap kell még mire minden leülepedik. Ennek az évnek a gyümölcseit hosszasan, éveken át fogjuk ízlelgetni. Felépült Nagykáta város központjában a második Y Ház. Ez egy civil szervezet életében önmagában akkora dolog, hogy tulajdonképpen az egész évértékelőnek erről kellene szólnia. Újabb létesítménnyel bővültünk tehát és mindez nem lehullott az égből, hanem a közösségünk iszonyatos megfeszített munkával hozott létre közösségi teret, ahol sokan mások - akik talán még meg sem születtek -   közösségre, otthonra lelhetnek majd. 
Huszonöt film készült „kommentár nélkül” az építkezésről. Tehát végig dokumentáltuk az építkezést. Az „Y Ház 2- Ilyen volt, ilyen lett…” c. kisfilm már a címében is sokat mond. kétszer is végig tudtuk vinni ezt a páratlan történetet. Két Y Házat hoztunk létre hét év alatt. Ezzel az erkölcsi alappal és a létesítményekkel olyan fundamentum jött létre, amely muníciót kell, hogy adjon a következő évtizedekre. A tanítványoknak ezentúl ennek a morális bázisnak kell megfelelnie és éppen ezért számukra is fel kell nőni a feladathoz és ehhez a szintlépéshez szükséges igazítani a viselkedésüket. Konkrétabban fogalmazva változniuk kell testtartásukban, kommunikációjukban, viselkedésükben.  Fontos lesz megérteniük, hogy ma már egy 33 éves egyesületet képviselnek a tatamin, az életben, és akkor is amikor csak sétálnak az utcán. Személyiségük és munkájuk a jellemrajzuk is egyben, amely visszahat arra a műhelyre ahol tanítást kapnak. Mindezek tükrében fontos tehát lényük alapállásává tenni, hogy a dobogón készült bajnokot megörökítő fotó nem lehet pixeles abban a tekintetben, hogy diszharmónia áll fenn a személyiség és a bajnoki cím között. Csak olyan bajnokokra van szükségünk, akik méltó módon tükrözik a tanítást, melyet plántálunk. Az élet alapvető értékeiben bukdácsoló kupákat gyűjtögető az egoját kiteljesítőkkel nincs dolgunk. 

Yakuzák SE 

A hazai és nemzetközi versenyeken is megálltuk a helyünket. Hat versenyen bizonyíthattak versenyzőink. Két verseny nem úgy sikerült ahogy szerettük volna, azonban potenciális lehetőség van a csapatban a jövőt illetően. Notheisz Janka 100%-os teljesítményt nyújtott Valenciában, Várnában, a Korcsoportos Magyar Bajnokságon és az IBK nemzetközi versenyén is. Aranyérmei mellett bebizonyosodott, hogy korosztályát több évvel előzi meg. 
 A nyár folyamán Nagykátán kiemelten fontos edzések tudtak megvalósulni, és több versenyző exponenciális fizikai és technikai fejlődésen ment keresztül. Ferenczi Attila és Bagyinszki Máté  és Bangó Krisztián letették a névjegyüket és jövő évben ennek biztos gyümölcsei lesznek.
Öröm, hogy az egyéni képzésen alapuló személyes program keretében tudtuk Kerekes Rékát, Notheisz Jankát, Móczó Márkot, Palásti Krisztiánt képezni és Móczó Milán képzése is folytatódott. Folytatódtak a teljesítménydiagnosztika objektív mérések is Dr. Kovács Péter támogatásával és vezetésével. Hagyományaink is sikeresek voltak. Célorientáltan szerveztünk „bent alvós” táborokat és több közösségi eseményt is. Ezek mellett helyet adtunk több EB és VK felkészítő edzőtábornak és két napközi tábort is sikeresen levezényeltünk.

Szerves munkánk eredményeként több területen vállaltunk felelősséget és segítettünk embertársainknak példaértékű módon. Jásztelken halmozottan hátrányos helyzetű és kiemelten veszélyeztetett gyerekek számára szerveztünk adománygyűjtést, és megyei szinten is kiemelkedő létszámmal szerveztünk véradást az Y Házban. Az ukrán háború elől menekülők számára teherautónyi hasznos adományt gyűjtöttünk és juttattuk el közvetlenül a felhasználókhoz. Tűzifa adományokat adtunk a nagykátai építkezésnél keletkezett fa hulladékból, melyet egészen a rászorulók házáig szállítottunk.

Y Akadémia

Sporttudományos képzési rendszerünk nem csak az év, hanem az elmúlt évtized legnagyobb küldetését vitte végig azzal, hogy az Amerikai Egyesület Államokba nyolc főt tudott delegálni a 2022.évi NSCA konferenciára. A konferencián történt részvétel olyan szemléletformáló és személyiségfejlesztő eseményvolt az utazók számára amihez fogható kevés van az életben ilyen fiatalon. Mind a szakmai, mind a kulturális programok megvalósultak az öt államot érintő több ezer kilométeres úton. Komoly sportdiplomáciai eredményekkel tértünk haza az University of Texas San Antonio látogatása során, melyet személyesen Prof. Dr. Dörgő Sándor mutatott be az Y Akadémia delegációjának. A felek közös kutatás mellett tették le a voksukat, mely 2023-ban realizálodhat. Sikerült a Las Vegasban működő UFC Performance Institute vezetőjével is kapcsolatba lépni és felvillant a 2023-as látogatás is. Edzőink sokat tanultak és formálódtak a háromhetes úton.

Szervezetváltás

A Magyar Kyokushin Karate Szervezetből több mint 30 év után kilépett a Yakuzák SE november 30-án. December 8-án az IFK világszervezethez megtörtént a csatlakozás. 
Shihan Furkó Kálmán utolsó éveit, majd a halálát követő események olyan tragikus erkölcsi hanyatlást és a morális válságot mutattak az MKKSZ-ben, amelyből csak a távozás adhatott felmentést.  Az emberi értékeket is semmibe vevő vezetői érdekcsoport jól láthatóan kapkodott és hibát hibára halmozva érzelmi alapú döntéseket hozva rombolta a hazai kyokushin karatét. Ezen káros döntések hatásaként egyesületünk nem tudott indulni a 2022.évi diákolimpián és az I. Szolnok Kupán sem melyet Shihan Furkó Kálmán emlékére rendeztek. A 2023-as évet tiszta lappal és jelentősen erősebb érdekérvényesítő képességgel tudjuk elkezdeni.

Y Ház - Jászberény 

2022-ben saját, önkormányzati, pályázati, támogatói segítséggel fenn tudtuk tartani székhelyünket. A fenntartás mellett ősszel nagyobb felújítást és karbantartást is el tudtunk végezni a ma már hét éves házon. A létesítmény emellett újabb egymillió forint értékű sportszerrel lett gazdagabb, amit sok százan használnak nagy örömmel nap, mint nap.

Y Ház – Nagykáta

A következő sorok csak a hála és köszönet hangján! Hihetetlen munkával és hatalmas közösségi összefogással januártól novemberig épült a Nagykáta városközponti második Y Ház. Tisztelet minden segítőinek, aki akár csak jóindulattal figyelte az elképesztő munka folyamatait!
Köszönet a magyar kormánynak a 40 millió forintos támogatásáért! Köszönet Dr. Schmidt Ádámnak és kollégájának Berkó Lajos kabinet vezetőnek. Köszönet a szakmunkásoknak, támogatóknak. Köszönet a közösségünk minden tagjának akik szabadidejüket áldoztak hogy létrehozzanak valamit ami jövőbe mutat.Grandiózus munka volt. Az ünnepélyes megnyitó 2023-ban a terem berendezésének befejezésekor. Tisztelet a hősöknek!!!!

Y Média

 Az Y Média szlogenje, az „Arcot adunk”, valóban igaz volt 2022-ben is. Az Amerikai Egyesült Államokba Németh Máté operatőr is a delegáció tagjaként utazott. Megtudtuk teremteni az utazásához szükséges finanszírozást, ami önmagában hatalmas dolog. Az Y Média 2022-ben rekordot állított fel az elkészített filmek számában. A 71 db film önmagáért beszél.

Köszönetnyilvánítás és zárszó
 
Hálásak vagyunk támogatóinknak, segítőinknek és büszkék lehetünk a 2022-ben elért eredményeinkre. Köszönet érte!
A 2023-as év tervezéséhez pozitívan állunk és szeretnénk befejezni a nagykátai létesítményünk berendezését. Az IFK világszervezet Európa bajnoksága Jerevánban kerül megrendezésre, ahol a serdülő korcsoporttól egészen a felnőttekig tudunk versenyzőket indítani. Komoly munka előtt állunk. A japán gyökerek újragondolása és megkeresése szintén fontos feladat lesz tavasszal. Mind az építkezés, az EB, és a távolkeleti út diplomáciai szempontból előkészített és éppen ezért repülőrajttal indul az újév. A munka felelős gondolatokkal kezdődik, melyeket felelős szavak öntenek formába. 2023-ban Krisztusi korba lép A Yakuzák SE. 33 éves lesz. Kívánom, hogy a múltban elvégzett munka, a tanítás, és a felelősségérzet adjon erkölcsi alapot minden tagunknak a továbbiakhoz! Sok sikert 2023-ban! OSU! sensei Agócs Tibor

(tovább...)