2020" Évértékelő - sensei Agócs Tibor

sze, 2020-12-30 23:07 — admin
134405277_1108928709550861_8291810882825378431_o.jpg
A Yakuzák SE/Y Akadémia a Covid-19 évében is végig vitte a szervezet meghatározott stratégiáját. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyesület céljait nem érintette a világjárvány és sikerült a szervezetfejlesztésben meghatározott feladatokat is maradéktalanul végigvinni. A 2020-as évet értékelte sensei Agócs Tibor az Y Ház és az egyesület szakmai vezetője.

A 2020-as év értékeléséhez szorosan hozzátartozik a múlt évi értékelő pár mondata és a teljesítmény alapú versenyeztetés bevezetése is.

 „2019 az átrendeződés és átalakulás éveként vonul be a közösségünk történetébe. A nagyobb elvárások és a különböző fejlődési fokozatok sokak számára elviselhetetlen nyomást jelentenek. Ezért az aktíva, a belső mag is átalakulni látszik. Sokan megrettennek ennek a nyilvánvalóan természetes folyamatnak a láttán, de szeretném megnyugtatni őket, hogy 1990 óta több ilyen folyamat lezajlott és mindig pozitív következményei voltak. Az ilyen típusú közösségek levedlik belső dinamikájuknak köszönhetően a mozdulni nem képes réteget, mint a kígyó a bőrét.” (Agócs Tibor, 2019. december 28.) 

Az idézett gondolat szinte minden egyes szakmai területre igaz volt 2020-ban. Pontosan azzal a szándékkal kezdtünk a teljes rendszer átformálásába, hogy a változást mi magunk generáljuk, ne pedig az élet kényszerítsen a változásra bennünket. De miért is volt erre szükség egy sikeres év után? A 2019-es év véglegesen bebizonyította, hogy a „bizalmi alapú versenyeztetést”, amely az amatőr spotágak velejárója, bizonyos kor és menedzselési szint után át kell alakítani az úgynevezett „teljesítményalapú versenyeztetés” modelljére. A versenyzők hozzáállása, és az elvárt minőségű felkészülés sok esetben távol állt egymástól. Mint az egyesület szakmai vezetője, a tavalyi prágai Eb felkészülése után nem tudtam elképzelni, hogy a jövőben ugyanezzel a versenyzői állománnyal változtatás nélkül folytatódjon a közös munka.

Sportszakmai értékelés

A 2020. évi Full Contact kontinensviadal évtizedek múlva is pozitív emlék marad, mivel egyesületünk fiatal versenyzője, Móczó Milán mindössze 18 évesen sporttörténelmet írt. A belgiumi Eb ezüstérme öt küzdelem után került Milán nyakába. Érett, tapasztalt, erős férfiakat utasított maga mögé. Elképesztő menetelése és különdíja mintegy útmutatás és bizonyíték is volt az egyesület számára, hogy mind szakmai, mind pedig menedzselési területen jó irányban áll a hajó orra. 
A hazai versenyek, szintén a hagyományainknak megfelelően, sikeresek voltak. Öt versenyen bizonyíthattak versenyzőink, és a legkisebbek is tatamira állhattak a háziversenyünkön. A világjárvány ellenére változatlan elszántsággal, módosított edzésrenddel készültünk és több egyéni képzés is sikerrel folytatódott, illetve indult el. A nyár folyamán Nagykátán kiemelten fontos edzések tudtak megvalósulni, és több versenyző exponenciális fizikai és technikai fejlődésen ment keresztül. 

Öröm, hogy az egyéni képzésen alapuló személyes program keretében tudtuk kiemelten Kerekes Rékát képezni és Móczó Milán már megkezdett képzése is folytatódott. Notheisz Janka és Móczó Márk is ráléptek a nemzetközi versenyzőknek szánt ösvényre, és teljesítménydiagnosztika csúcsot is sikerült felállítani az objektív mérések alkalmával. De folytatódott a hagyomány is. Sikeresen, célorientáltan szerveztünk „bent alvós” tábort, valamint két edzőtábort is megvalósítottunk Sástón és Sopronban. Ezek mellett helyet adtunk a Furkó Branch kétnapos szemináriumának, és három napközi tábort is sikeresen levezényeltünk.

Szerves munkánk eredményeként több területen vállaltunk felelősséget és segítettünk embertársainknak példaértékű módon. Jásztelken halmozottan hátrányos helyzetű és kiemelten veszélyeztetett gyerekek számára szerveztünk adománygyűjtést, és megyei szinten is kiemelkedő létszámmal szerveztünk véradást az Y Házban. De folytatódott és bővült a mozgássérültekkel kapcsolatos munkánk is, amely országos hírnevet szerzett. 

Sikeresen alakítottuk át a versenyzői gárdát. Sikerült olyan helyzetet teremteni, hogy csak azokkal ülünk ma már egy hajóban, akik megfogják az evezőlapátot. Ezzel visszanyertük az a teremtő energiát, pozitív spirált, amely biztosítéka a további sikereknek. Több személy távozása felgyorsította hajónkat, hiszen evezni nem eveztek, de súlyt jelentettek a hajó számára. Távozásuk után egyszerre vált könnyebbé az evezés, és a vízből kiemelkedő hajótest gyorsabb és dinamikusabb is lett.

Y Akadémia

Sporttudományos képzési rendszerünk egy jászberényi és egy budapesti elméleti képzést szervezett saját edzői számára, melynek pályatesztje 2021 januárjában az év első edzőtáborában valósul meg. A minőségi munka érdekében edzőváltásra is sor került az Y Házban. Sikerrel váltunk el két edzőtől és egy új edzőt is integráltunk a stábunkba Darázs Mátyás személyében, aki stílusával és tudásával az edzői kreativitás kiváló példája. Tóth Benjamint sikeres pályázathoz segítettük és ennek eredményeként a munkáját kiemelkedő díjazással is el tudtuk ismerni a teljes évben. Egyúttal tanulmányi szerződést is kötöttünk vele, amelynek köszönhetően az amerikai NSCA konferenciára történő utazását is megvalósíthatjuk 2021-ben. Így mindkét edzőnk rendkívül magas szinten prezentálja és látja el a feladatát, méltó módon képviselve az Y Akadémia módszereit, küldetését. Elkészült a tavaly évvégén megígért KÖRRING oktató filmje is Mészáros Máriának köszönhetően (Y Média). A négy kamerával rögzített ötödik szakmai anyagunk a saját fejlesztésű eszközünk módszertanát professzionális módon közvetíti.

Y Ház - Jászberény 

2020-ban is önkormányzati és egyéb segítséggel fenn tudtuk tartani létesítményünket. Jászberény város anyagi nehézségei miatt elképesztő munka folyt a finanszírozás megteremtéséért. A fenntartás mellett tavasszal nagyobb felújítást és karbantartást is el tudtunk végezni a ma már öt éves házon. A létesítmény emellett közel egymillió forint értékű sportszerrel lett gazdagabb, amit sok százan használnak nagy örömmel nap, mint nap.

Y Ház – Nagykáta

A Covid-19 járvány ellenére hatalmas lépést tett az egyesület 2020-ban. Nagykátán a város központjában edzőtermet, azaz újabb Y Házat alakítottunk ki. Az október 1-jén átadott több mint 500 négyzetméteres második emeleti új közösségi tér átalakításának első ütemben a dokumentumraktár megszüntetése, a világítás korszerűsítése, a mellékhelyiségek beüzemelése, az ideiglenes edzőterem kialakítása és sportszerekkel történő felszerelése zajlott. De elkészült a teljes tervezés és a finanszírozási modell tervdokumentációja is, melyhez számos, társadalmi szempontból elismert támogatót találtunk.

Y Média

Az Y Média Gedei Gábor vezetésével (amit felajánlásként, „társadalmi munkában”, régi karatésként az egyesület sikerei érdekében végez) elképesztő munkát vitt végbe ebben az évben is. „Erősítettünk” is, hiszen immár Németh Máté is a csapatunkhoz tartozik, munkáját pedig, ugyancsak sikeres menedzseri tevékenységünknek köszönhetően, megfelelő módon díjazni is tudjuk. Médiánk nem csak a szervezeti kultúra területén tett jelentős előrelépést, hiszen hasonlóan jól sikerült az üzletfejlesztés is. Ennek eredményeként médiánk az egyik országos kereskedelmi televízió produkciójában is közreműködik, ami pedig magas minőségben köszön vissza a képernyőről a tv nézők és megrendelőink elégedettségére egyaránt. Az ebből adódó eredményeket ugyancsak az egyesület és sportolóink javára tudjuk fordítani, tovább erősíthetjük kommunikációnkat, valamint a professzionális médiával sportszakmai anyagainkat fejleszthetjük tovább. Ennek egyik látványos eredménye volt például, hogy Manyinak köszönhetően a KÖRRING animációkkal tűzdelt szakmai anyagával is szintet tudtunk lépni. Az Y Média szlogenje, az „Arcot adunk”, valóban igaz volt 2020-ban is.

Kitüntetések

Kimondhatatlanul büszkék vagyunk elnökünk, dr. Rédei István kitüntetésére. Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta dr. Rédei Istvánnak, a CO-OP Star Zrt. elnök-vezérigazgatójának. A kitüntetéseket az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából az Innovációs és Technológiai Minisztériumban adta át Schanda Tamás, a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára.
Magas szintű szakmai kitüntetésben is részesültünk ebben az évben. Személyemet nagy megtiszteltetés érte azáltal, hogy átvehettem a „Bonis Bona – a nemzet tehetségeiért” díjat. A kiemelkedő tehetséggondozó tevékenységet elismerő állami kitüntetést Novák Katalin miniszter asszony adta át. 

Mindkét elismerés olyan információt hordoz egyesületünkről és a vezetőiről, amelynek a felelősségét átérezve dolgozunk tovább, hogy folytassuk azt a munkát, amely alapján érdemesnek találtak bennünket ezekre az állami kitüntetésekre.

Közösség

Sikerült eloszlatnunk azt a tévhitet, hogy a közösség magától működik, és csupán a jókedv és a felhőtlen együttlét érdekében szükséges összetartani. Az egyesület alapszabályában rögzített módon a kyokushin karate gyakorlására szerveződtünk és ennek a teljes asszociációs hátterét beemelve, a megfelelő felelősségi szinteket delegálva lép közösségünk a 2021-es évbe. 
A közösségből kikerült tagjainknak köszönettel tartozunk, hiszen sokat tanultunk tőlük és általuk olyan tisztulási folyamaton mentünk keresztül, amely a lojalitást és az elkötelezettséget erősíti. Tagjaink így pontosan értik az elvárásokat és jobban tudják követni az igazodási pontokat. 

2021. évi tervek 

Másképp szükséges végeznünk dolgainkat ahhoz, hogy más eredményre jussunk. Ez vált világossá az elmúlt évben és ezért megtettük azokat a lépéseket, amelyekkel a sikeres felkészülés biztosítható. Újabb szerződéskötések következnek az év elején a teljesítményalapú versenyeztetés jegyében. Az Y Akadémia egyéni képzésen alapuló személyes programjába ezúttal négy versenyzőt tudunk beemelni. Számukra, a szülőkkel karöltve, rövid, közép, illetve hosszú távú menedzselési tervet dolgozunk ki. 
Móczó Milán nemzetközi színtérre történő felkészítése és menedzselése érdekében újabb állomás következik. Párhuzamosan segítjük a magánéleti célok megvalósítását a sportkarrier kiteljesítésével és ezért delegáljuk a jövő évi amerikai NSCA konferenciára. 
Kerekes Réka egyéni képzése folytatódik a jövő évben is, és több szinten folynak tárgyalások a jövőt illetően. Mindkét versenyzőt nagy erőkkel készítjük a 2021-es Magyar bajnokságra és sikeres kvalifikáció esetén a grúziai Európa-bajnokságra.
Utánpótlás versenyzőink számára - nemzetközi szintet lépve - újabb menedzselési folyamatok szükségesek. Objektíven értékelhető alapokkal rendelkeznek, start pozícióban várjuk a 2021-es év alakulását.
Az Y Akadémia az Amerikai Egyesült Államokban 2021. július 6-10. között Orlandóban megrendezésre kerülő NSCA konferenciára tervez delegációt küldeni a legújabb sporttudományos információk elérése és integrálása érdekében. Ehhez számos lépést megtettünk már a 2020-as évben, így reális, hogy médiánk kíséretében hét - nyolc fős stáb tud majd repülőre ülni a nyáron. 

Szeretnénk továbbfejleszteni, és építeni a jászberényi Y Házat. Rekortán burkolatú, kb. 200 méteres kocogópályát terveztünk a ház köré. Ennek a fejlesztésnek a költségeit társadalmi összefogással kívánjuk megvalósítani, hasonlóan a tornapályához. A világjárvány miatt parkoló pályára kényszerült tervünket szeretnénk 2021-ben megvalósítani.

A nagykátai Y Ház munkálatai várhatóan még a télen elkezdődnek és ütemezése a finanszírozási háttértől függően alakul. De a nagykátai projekthez szervesen a hozzá tartozó Tápióbicskei Ifjúsági Tábor megvalósítása is a látótérbe kerülhet a jövő évben…

Köszönetnyilvánítás

Shihan Furkó Kálmán 8. danos mester önzetlenül, saját döntéseként jelölt branch chiefnek ez év januárjában, és át is adta a dokumentumokat Shihan Kenji Midorinak, a WKO vezetőjének. Ez a jelölés végül Magyarországon akadt el. Ennek ellenére nincs bennem semmilyen rossz érzés, hiszen számomra a jelölés értékesebb, mint maga a kinevezés. Nagyon örülök, hogy érdemesnek látják a munkámat ilyen kontextusban is. Fentiekért külön köszönet Shihan Furkó Kálmánnak. De köszönet jár neki az egész éves szakmai és anyagi támogatásért is!

Köszönet illeti dr. Szabó Tünde államtitkár asszonyt is, hogy befogadta egyedi kérelmünket és így végig tudtuk csinálni az évet. Pócs János közreműködését ezúton is köszönjük! 
Köszönet Jászberény város önkormányzatának és Hamar Katalinnak a támogatásért és a közös munkáért! 
Köszönet az egyesület és az Y Ház támogatóinak! Külön köszönet Szatmári Gyulának az időkapszula fölé helyezett hatalmas sziklákért!
Külön köszönet a szülőknek és versenyzőknek és azoknak a lojális tagoknak, akik a legnehezebb pillanatokban átvették a terhet, vagy segítették tovább gördíteni az „Y” kerekét! Értékalapú közösségünk biztos talajon áll a közös munkának köszönhetően. 

Három évtized után újabb évet kezdünk el 2021-ben, mindezt olyan módon, hogy sikeresen vittünk végig egy szervezetfejlesztést és be tudtuk vezetni a teljesítményalapú versenyeztetést. Ezeknek a lépéseknek köszönhetően célorientáltan tudunk dolgozni a jövőben, és rengeteg felesleges, energiapazarló tevékenységtől szabadultunk meg. A világjárvány ellenére a legtöbbet ki tudtuk hozni a 2020-as évből, ami önmagában elképesztő siker.  

Zárszó

Tisztelt Támogatók! Kedves Szülők! Kedves Tanítványok! 

2019-ben írt évértékelő gondolataimhoz a 2018-as zárszót másoltam be változatlanul, mert az elkötelezettséget és a felelősségérzetet hiányoltam. Most 2020-ban nem kellett másolnom… 

A tenyérbe vett és összedörzsölt búzakalászban rejlő magokat úgy tudjuk megtisztítani, hogy kifújjuk a tenyerünkből a nem oda illő, könnyebb maghéjakat és pelletet. A látványosan szállingózó héjjak ellenére a kezünkben maradt magvak jelentik az értéket! 

Egyesületünk az elmúlt 30 évben szisztematikus fejlődésen ment keresztül, melynek különböző stációi voltak. A személyiségfejlődéshez hasonlóan a mennyiségi változásokat mindig minőségi változások követik. Így történt ez egyesületünkben 2020-ban, éppen egy világjárvány idején. Ugyanúgy, mint ahogy a világ is más lesz a járvány után, hiszen rengeteg érték bukkant elő, melyeket természetesnek hittünk a járvány előtt, ugyanúgy közösségünk is ráébredt önazonos értékeire, amelyek szintén nem természetesek. 

Figyeljünk egymásra és becsüljük meg értékeinket a következő harminc évben is! Békés Boldog Újévet mindannyiunknak! 
 Osu sensei Agócs Tibor

(tovább...)